1 Decembrie 2013, la gorjeni

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în întreg Gorjul, in functie de posibilitati. A fost mai multă politică, dar și sarmale, fasole și cărnați, decât patriotism.

1 decembrie

Targu-Jiu politic – Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul de Gorj, a transmis in fața a sute de gorjeni mesajul primului ministru, iar preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a sustinut un discurs alături de Primarul municipiului Tg Jiu, care a fost prezent de asemenea la manifestări. Apoi au fost depuse coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Prefecturii și a defilat garda de onoare. Sute de târgujieni au dat din coate si s-au impins pentru o portie de fasole cu cârnati, foamea fiind mai importantă decat patriotismul. S-au imbulzit în serii pentru a intra mai repede în restaurantul în care autoritătile locale au comandat 1800 porţii de mâncare. Se pare că masa oferită de Primărie are in fiecare an tot mai multi participanti. De ce oare ? Intre timp, premierul a ajuns la sediul Palatului Administrativ din Târgu-Jiu, iar de la ora 18.00 a urat targujienilor un călduros La Multi Ani, alaturi de autoritatile locale.  Apoi au inaugurat iluminatului public ornamental. La ora 18.15 a inceput un spectacol susținut de Andra.

Targu-Jiu cultural –  Târgul de Moş Nicolae de la Târgu-Jiu şi-a deschis porţile astăzi, de 1 decembrie 2013. De aici gorjenii pot cumpăra cadouri originale realizate de 32 de meşteri populari din intreaga ţara, până pe 5 decembrie, la căsuţele amplasate în centru. Pe lângă produsele tradiţionale, există si articole specifice Sărbătorilor de Iarnă:  îngeraşi, iconiţe, clopoţei, bijuterii. Începând cu ora 16:30, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj a avut loc vernisajul expoziţiei etnografice „Ia gorjenească”.

1 DeCEMBRIE TARGU JIU

Țicleni – Un sobor de preoți a tinut o slujba, apoi autoritățile locale au depus coroane de flori la monumentul din localitate. A fost sustinut si un mic spectacol. Primăria a pregătit 1500 portii de sarmale, cozonaci pentru cetățeni, precum și un pahar tărie fiartă.

1 DeCEMBRIE GORJ

Târgu-Cărbunești – Autoritatile au inaugurat amenajarea pe verticală a blocurilor ANL şi au pregătit 600 de porţi de fasole cu clasicul ciolan şi câte un păhărel  ( numai mult ) de tărie fiartă din prună. A fost dezvelită și placă comemorativă de la Clubul elevilor, cu numele pictorului Florin Isuf. A fost inaugurat de asemenea căminul din Stefăneşti, apoi a fost aprins iluminatul de Sărbătorile de Iarnă.

Turburea – A fost sustinut un program special pregătit de copiii din localitate, apoi s-au depus coroane de flori la troiţele din Turburea. Au fost oferite 400 de portii de fasole cu ciolan, dar oamenii nu au fost mulțumiți și s-au plans de viața grea si pensiile mici, unii făcând chiar comparații cu vechiul regim totalitar, in favoarea acestuia.

Rovinari – Au fost depuse coroane, apoi autoritățile locale au ținut discursuri în fața celor prezenți în centrul Orașului Rovinari. S-a organizat și o paradă a portului popular, un simpozion, dar și un spectacol susținut de tinerii de la Clubul Elevilor din Rovinari. La finalul, spectatorii au primit portii de sarmale, precum și fasole cu ciolan, dar și băuturi fierte, să se mai înmoaie…

1 DeCEMBRIE rOVINARI

În loc de concluzii – În alte localitați din Gorj peisajul a fost asemănător sau cu mai puțin fast, chiar limitat la un drapel arborat. Totusi, ceva pare tras la indigo, nu vi se pare? Și nu doar intre localitati, ci si de la an la an. Însă e bine: cu siguranță croitorii de steaguri au avut parte de comenzi, drapelele fiind probabil la mare căutare in aceasta perioadă. Este imbucurător.

La mulți ani, România ! La mulți ani, români ! La mulți ani, gorjeni ! Oricum, știm fiecare dintre noi dacă suntem patrioți sau doar iubitori de ciolan ( cu fasole ).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.