379 monede romane și un inel din bronz, descoperite în Gorj

Trei pasionați de istorie ( Valentin Cârstea, Tudor Cârnu si Sorin Maria ) au descoperit 379 denari romani imperiali, precum si alte artefacte, anunță blogul pasionatilor de detectie metale Harta Comorii. Locația descoperirii tezaurului este situată într-o pădure din comuna Telești, la 25 km de Municipiul Târgu-Jiu.

monede gorj detectie metale

Detectoriștii au precizat că monedele erau îngropate la o adâncime de 5 – 40 centimetri și că descoperirea a fost întâmplătoare.

monede gorj telesti comoara

Monedele au văzut lumina zilei după 5 ore de muncă, din cauză că extracția din sol a obiectele arheologice a fost dificilă, locația aflându-se pe o pantă înclinată.

379 denari romani imperiali

Comoara a fost predată ulterior Primăriei comunei Teleşti, de față fiind prezentă și conducerea Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.

detectii gorj

Printre artefacte, descoperitorii au găsit și un inel de bronz si alte două fragmente monetare.

379 denari romani imperiali gorj telesti

monede romane gorj

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, a catalogat descoperirea ca fiind din categoria „Tezaur monetar”, specificând că este una foarte valoroasă.

detectie metale gorj

Nu au mai fost găsite comori în Gorj din anul 2002, când o descoperire a avut loc cu ocazia investigaţiilor arheologice din interiorul Castrului de piatră de la Bumbeşti Jiu – Gară.

Monedele descoperite la Telești sunt bătute de Traian, Marcus Aurelius, Hadrian si Antonius Pius. Dupa ce vor fi curățate, evaluate si clasate, cei trei descoperitori au dreptul la o recompensă de câteva zeci de procente din valoarea tezaurului.

monede roamne gorj telesti

Informațiile și imaginile au fost puse la dispoziție prin bunăvoința publicației online ViataGorjului.roMai multe fotografii găsiți de asemenea pe facebook.com/detectii.gorj.

Felicitări descoperitorilor acestui tezaur !


2 comentarii pentru articolul “379 monede romane și un inel din bronz, descoperite în Gorj

  1. A mai fost tabere de descoperiri arheologice in satul Telesti intre ani 1984_1987 cu un domn arheolog Gigi de la muzeul din Tg_jiu unde au participat elevi in perioada vacantei de vara din sat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.