Cât costă un „bolovan” ? 828.447 de euro !

Pai costă de la sute de mii de euro la peste 12 milioane euro „bucata”. Avem și noi câteva în Târgu-Jiu, dar nu sunt de vânzare. 🙂 Le gasiti in parcurile din oraș.

Si apropo, se numesc sculpturi.

„Dar la ce îmi folosesc mie bolovanii ăștia?” Vă asigur ca mi-a pus cineva această intrebare ! Păi… răspunsuri ar fi multe: meditație, simbol, artă, chiar și mândria că ești din aceleași locuri cu marele creator. Și nu suntem noi în măsură să oferim răspunsuri complete.

Suntem convinși ca multi nici nu constientizează cât valorează operele lui Brâncusi din Targu-Jiu, atunci cand se urcă cu picioarele pe ele, poate pentru a parea interesanți. Oare câți stiu că stau cu membrele inferioare pe milioane de euro ? Probabil mai sunt destui care consideră că sunt doar niste bolovani sau „chestii”…

Vă aducem in atenție stimabililor, încă o mărturie a valorii acestor creatii ale geniului Constantin Brâncusi, dovadă care scoate in evidenta ca operele artistului se vând extrem de bine la renumite case de licitații din intreaga lume, având mare căutare la colecționari.

Sculptura „L’enfant endormi”, de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru suma de 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitatie organizata miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s, informeaza Mediafax.

Lenfant-endormi Brancusi

Lucrarea „L’enfant endormi” (Copil dormind, n.r.), estimata la un pret cuprins intre 300.000 si 500.000 de lire sterline, s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitatii de arta moderna si impresionista care a fost organizata de casa Sotheby’s miercuri la Londra, potrivit site-ului sothebys.com.

Lucrarea „L’enfant endormi” a fost realizata in 1908, la Paris, si prezinta un cap de copil sculptat in bronz.

Potrivit site-ului oficial al casei organizatoare, la aceasta licitatie au mai fost vandute tablourile „La maison rondest sous la neige, pontoise or chemin de l’hermitage, pontoise, sous la neige”, de Camille Pissarro (786.833 de euro), „Le grand bouquet”, de Marc Chagall (745.189 de euro), „La Famille”, de Marc Chagall (611.334 de euro), si „Femme Debout”, de Pablo Picasso (596.461 de euro).

Printre operele de arta adjudecate la licitatia Sotheby’s de miercuri se mai afla lucrari semnate de Auguste Rodin, Salvador Dali, Fernand Leger, Henry Moore, Wassily Kandinsky si Paul Gauguin.

Pe de alta parte, anul trecut, doua lucrari de Constantin Brancusi au fost vandute pe piata internationala de arta. „Prometeu” (Promethee), un cap turnat in bronz, realizat de Constantin Brancusi in 1911, a fost vandut pentru suma de 12.682.000 de dolari la o licitatie organizata la New York, pe 2 mai 2012, de casa Sotheby’s.

Totodata, sculptura „Une Muse” („O Muza”) de Constantin Brancusi s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitatii de arta moderna si impresionista care a fost organizata de casa Christie’s la New York, pe 7 noiembrie 2012. Lucrarea s-a vandut cu suma de 12,4 milioane de dolari.

Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.