Constantin Brâncuși – O oră de filmări vechi, inclusiv din Târgu-Jiu

Cu siguranța filmul document de mai jos reprezintă o comoară. Aproape o oră de imagini de arhivă ( unele filmate chiar de Constantin Brâncuși ) ne încântă privirile și ne oferă informații valoroase și inedite.

Constantin Brancusi Imagini Vechi Targu Jiu Coloana de lemn

De la minutul 10 pana la 15:30 il veți vedea pe Brâncuși sculptând în atelierul său din Paris, la minutul 31 și 30 secunde apare in imagini Victor Brauner, la minutul 32:50 Marcel Duchamp și Ezra Pound. începând cu minutul 39:40 veți vedea Romania filmată între anii 1937-1938, iar la minutul 51:00 montarea Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu.

Cu toate că filmul este dedicat în special lui Brâncuși, cu imagini din perioada 1923-1939, după minutul 44 veți vedea țărani autentici la iarmaroc sau îmbrăcați de sarbatoare, iar la minutul 45 țărănci pline de viață care joaca hora împreuna cu soldatii, acum cu toții chipuri anonime care ne privesc din trecut. Probabil sărbatoarea coincidea cu  sosirea lui Brâncuși pentru inceperea lucrarilor la  ansamblul sculptural din Târgu Jiu.

Imagini Vechi Targu Jiu

Se pare că filmul a fost făcut realizat către fotograful suprarealist Man Ray , bun prieten cu Brâncuși ( în minutul 2.20 ciocnesc un pahar ), iar imaginile au fost lansate in 2011 de către Centre Georges Pompidou sub denumirea de „BRANCUSI FILMED 1923-1938” ( Man Ray, Ezra Pound, Marcel Duchamps).

Oricum, un gorjean care nu a văzut acest film, nu a văzut nimic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.