Drăgoeni sau Drăgoieni ? Care este denumirea corectă ?

După cum bine cunoașteți, Drăgoieni ( denumită  în documentele oficiale relativ recente ca Drăgoeni, fără litera i după litera – de exemplu în cărțile de identitate,  ) este o localitate în județul Gorj, Oltenia, România, componentă a municipiului Târgu Jiu.

Deseori am lecturat pe internet discuții despre denumirea corectă a acestei localități.

În cărțile de identitate ale celor cu domiciliul aici, denumirea oficială oferă legitimitate numelui de Drăgoeni, fără litera i după litera o.

De asemenea, mulți locuitori ai acestei localități componente cred că denumirea provine de la boierul Drăgoescu, pe care l-ar fi chemat fără litera i si nu cu litera i inclus, respectiv Drăgoiescu. Ații sunt de părere că boierul Drăgoescu și-a luat numele după denumirea zone. Dar nu poate fi dovedită niciuna dintre ipoteze, sunt doar păreri ale unor locuitori din zonă cu care am discutat.

Interpelat de un cititor pe blogul personal, Primarul municipiului Târgu-Jiu a confirmat părerea dumnealui:

Ambele denumiri sunt corecte, pentru ca in actele vechi apare Dragoieni, asa cum am pastrat si noi numele peste tot, insa in baza de date de la Bucuresti a ramas Dragoeni. Adevarul este ca si noi am permis folosirea ambelor variante pentru ca nu am vrut sa punem oamenii sa isi schimbe actele de identitate, dar vom vedea ce vom face in viitor.

În acest sens se explică și titulatura de Drăgoieni ( cu i ) care apare scrisă pe indicatoarele rutiere de la intrarea in localitate, chiar dacă în baza de date de la București a rămas Drăgoeni ca denumire.

Totuși din niciuna dintre discuțiile amintite nu reiese o dovadă documentară clară, din acte vechi, a denumirii corecte. Nu ne propunem să aducem aici in atenție istoricul localității, ci doar să prezentăm câteva elemente care să facă puțină lumină în privința denumirii corecte. Și se pare că lucrurile se complică.

După indelungi căutări prin bibloteci virtuale online din intreaga lume, am reusit să intrăm in posesia imaginilor unor hărți mai puțin sau deloc cunoscute în Târgu-Jiu, care vor aduce informații foarte interesante în dezbaterea problemei denumirii localitatii Drăgoieni / Drăgoeni .

Ce este intersant în aceste documente este faptul că în zonă actualei localități Târgu-Jiu sunt atestate trei așezări importante:

– zona Drăgoeni/Monești,

– zona Vădeni

– zona Jiul/ Ziul, după transcrierea fonetică a cartograful străin care a întocmit harta ( așezare mai dezvoltată, dar situată  mai spre sud, spre actualele localitati Iași de Gorj / Drăguțești )

În jurul acestor așezări, conform hărților vechi de sute de ani pe care le vom prezenta mai jos, erau în general păduri, dar și mici zone de câmpie.

Aceste trei zone importante au format un triunghi de așezări, care de-a lungul timpului, din dorința umană de apropriere și socializare, s-au extins spre interiorul triunghiului și s-au întălnit în ceea ce numim astăzi centrul municipiului Târgu-Jiu. Bineînțeles, este ipoteza noastră și poate fi combătută cu contraargumente, dar am considerat că merită amintită.

Revenind la denumirea localității Drăgoeni/Drăgoeni, vă vom prezenta documentele, iar concluziile le veți deduce dumneavoastră.

1. Primul document în care am găsit amintită denumirea localității Drăgoeni este o hartă a Valachiei datată la sfârșitul secolului al XVII-lea – începutul secolului al XVII-lea. Este Hartă Ţării Româneşti aparținând stolnicului Constantin Cantacuzino. Este denumită în original „Indice topografico del principato di Valachia diviso in XVII parti, secondo l’esttissima descrizione, che ne diede il su conte costantino cantacuzeno al celeberrimo medico, e filosofo Giovanni Commeno ora archivescovo di Dnistra / opera di Marco Antonio Gigli Veneto” .

Această hartă se regăsește în original arhivele bibliotecii naționale franceze ( Bibliothèque nationale de France, département Cartes et plans ).

Drăgoeni harti vechi 1 mare

Documentul statuează denumirea localității componente despre care discutăm ca fiind Dragoien ( deci cu i după litera o, dar fără litera i la sfârșit ), după cum se observă în detaliul de mai jos:

Dragoieni dragoeni harti vechi

 

2. Alte două harti ale Valachiei, datate în anul 1737 alocă denumirea de Dragogen, tot fără litera i la sfârșit, iar în locul literei i de după litera o apare litera g ( probabil transicrierea fonetica in limba autorului hărții).

Autor Bruggen - Johann van der - 1737 Dragogen harta completa

Hărtile sunt intocmite de cartograful  Johann van der Bruggen (1695-1740 ), iar denumirea de Dragogen se observă în detaliile acestor două hărti, prezentate  mai jos:

Autor Bruggen - Johann van der - 1695-1740 Dragogen

Autor Bruggen - Johann van der - 1695-1740 Dragogen 2

 

3. Într-o altă hartă datată în anul 1856, localitata Drăgoeni de astăzi este denumită Dragoeni mika , localitatea fiind situată undeva la intrarea actualei localități, spre Est, în zonal unde se sărbătorește în prezent ziua de 1 mai în fiecare an. Harta este întocmită de Josef Scheda si poarta denumirea de „Karte Des Oesterreichischen Kaiserstaates”.

monesti dragoeni 1856 mare

 

Probabil este momentul când denumirea localitatii este transformată în cea din baza de date existentă acum la București, respectiv Drăgoeni, fără litera i dup litera o.

 

monesti dragoeni zoom 1856

Ce este interesant in această hartă este atestarea, pe lângă așezarea Dragoeni Mika, a altei așezări denumită Monești, mai spre vest spre Târgu-Jiu.

Zona Monești este cunoscută și în prezent în limbajul locuitorilor din Drăgoieni, oricine putând să te îndrume spre această parte a locurilor de aici.
Denumirea provine de la grupul de familii înrudite cu numele de familie Monea, ce locuiau în acea zonă si care , din cauza condițiilor neprielnice ale locului unde aveau situate căminele ( in sud în câmp deschis ), au făcut rocada între așezarea locuințele acestora si zonele cultivate agricol de la poalele dealurilor, construindu-si noi cămine la adăposturile deluroase, iar terenurile din sud unde ulterior locuiseră ( ca fostă vatră a satului) au devenit terenuri agricole. Aceasta este un fapt cunoscut de către cei bătrâni. Datorită mutării acestor familii Monea în partea de vest a localitătii Drăgoieni de astăzi, zona a luat numele de Monești, adică locul unde locuiesc cei din familiile Monea. Se presupune că aceste familii sunt de origine austrică, cu strămoși în Irlanda de Nord, din care au plecat ( din zona County Fermanagh) prin anii 1610-1630 către zona geografică a Austriei de astăzi. În respectiva zonă din Irlanda exista o așezare cu această denumire Monea, unde încă se mai găsesc ruinele unui castel.

Castelul Monea, Irlanda de Nord

Castelul Monea, Irlanda de Nord, sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Monea_castle

Lăsând la o parte această paranteză și presupunerile arborerului genealogic a unei părți din locuitorii localității Drăgoeni, să revenim la denumirea localității.
Deci avem trei  denumiri atestate documentar în hărțile vremii: Dragoien, Dragogen si apoi Dragoeni Mika ( lângă zona Monești ). E posibil să mai există și alte documente, chiar mai vechi decât harta amintită la punctul 1, însă pentru care nu deținem încă imagini.

Dar cu siguranță respectivele trei denumiri pot să creeze o imagine a denumirii corecte a localității componente Drăgoeni/ Drăgoieni de astăzi, iar care dintre cele două denumiri este mai corectă rămâne la decizia istoricilor și a autorităților, noi doar rezumându-ne la a vă prezenta câteva informații care cu siguranță ni s-au părut interesante și care probabill v-a făcut și dumneavoastră plăcere să le aflați în premieră de la noi, dacă nu le cunoșteați deja.

De asemenea, vă invităm si pe dvs. să completați cu informatii prezentul articol, la comentariile de mai jos.


3 comentarii pentru articolul “Drăgoeni sau Drăgoieni ? Care este denumirea corectă ?

  1. Foarte interesante datele şi imaginile. Un lucru bun pentru cine e interesat de istoria localităţii unde locuieşte. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.