Eclipsa parțială de Soare, vizibilă și din Gorj pe 20 martie 2015

În România, eclipsa parțială de Soare, a cărui vizibilitate va fi obturată de Lună in procent de peste 50%, va putea fi observată vineri, 20 martie 2015, începand cu ora 10:48.

În București Soarele va fi acoperit in procent de 53%, iar fenomenul astronomic va fi observabil timp de peste două ore. La ora 11:56 va fi maximul de obturare a vizibilitatii Soarelui, iar la ora 13:04 fenomenul se va incheia.

Cea mai mare rată a acoperirii Soarelui va fi de 61%, în apropiere de localitatea Dărăbani din nordul județului Botoșani.

Fenomenul va putea fi observat, daca nu va exista plafon de nori, si din judetul Gorj.

Dacă veți rata observarea acestui fenomen, de abia in anul 2020 va mai exista o eclipsa partiala de Soare vizibilă din Romania ( dar cu grad foarte mic de acoperire, de doar 3% ), iar în anul 2027 va avea loc o eclipsă totală de Soare, vizibila de asemenea țara noastră.

Eclipsa din 20 martie 2015 va fi totală în apropierea Oceanului Artic, unde Soarele va fi acoperit complet pe o durată de peste 2 minute.

Nu este recomandabil sa priviti fenomenul direct cu ochiul liber, ci doar prin ochelari speciali pentru eclipse solare sau prin măști de sudură cu nivel de proetectie foarte ridicat.

Nu priviti fenomenul prin film foto sau film de raze X si nici prin sticla afumata, ochelari de soare, CD-uri sau dischete si in niciun caz prin ocularul unui binoclu optic.

Retineti că radiațiile ultraviolete ale Soarelui pot arde retina, cauzând o deteriorare permanentă sau chiar orbire. Aceasta se poate întâmpla chiar dacă ochii dvs. sunt expusi la lumina directă a soarelui chiar si pentru câteva secunde.

Cei care vor sa-si protejeze complet ochii, atunci când observa fenomenul, pot utiliza un proiector Pinhole.

Acesta se poate realiza folosind două coli de hartie A4 ( sau un carton si o foaie de hartie). Coala albă de hartie o pindeti cu o pioneza de un perete si deci o utilizati ca ecran. Cartonul sau cealata coala de hartie o utilizati ca proiector”, ținand-o pe directia dintre Soare si foaia ecran. In foaia care o tineti in mână se face o gaură foarte mică în mijloc, utilizand un ac sau o pioneză. Dvs. stați cu spatele la Soare si priviți foaia ce are rol de ecran.

Vă dorim cer senin !

 

UPDATE 20 martie 2014: Eclipsa parțială de Soare, fotografiată de la Târgu Jiu, la ora 12:00.

eclipsa soare 20 martie 2015


Acest articol este inclus in categoriile Stiri, Toate articolele. Data publicării : sâmbătă, 14th martie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.