Festivalul Toamnei la Târgu-Jiu, între 17-19 octombrie 2014

Între 17-19 octombrie va avea loc in Piata Prefecturii si pe strada Victoriei un eveniment deosebit, denumit Festivalul Toamnei, care va încerca sa recreeze atmosfera din trecut a Târgului de pe Jiu: concursuri culinare si de indeletnicire, târgoveți, mesteri in lemn si olari, mustărie cu degustare, han cu sarmale si piftii, cămara murăturilor ( unde vor fi preparate murături tradiționale), o scenă cu un taraf ce va interpreta in fiecare seară muzica lăutareasca traditională, expoziţii de legume si fructe, hore şi spectacole de muzică populară, parade speciale si altele.

festivalul tomnei targujiu 2014

Vineri, 17 octombrie 2014: va avea loc deschiderea Pieţei Târgoveţilor, dar si Crosul Toamnei ( la ora 14:00), cu premii pentru castigatori, dar si pentru cel mai mic si cel mai v\rstinc participant. La ora 16:00 va avea loc o expozitie de pictur[, cu tema „Peisaje de toamnă din Gorj”.

Sâmbătă, 18 octombrie 2014: Vor avea loc concursuri culinare şi de îndeletnicire:

-„Regii muraturilor

– „Dovleacul magic” ( va fi premiat cel mai frumos dovleac sculptat, fiind un concurs in special pentru copii),

– „Zacusca Toamnei” ( va fi premiata cea mai buna zacusca),

– „Vinul anului” ( cel mai bun vin din gospodarii private ).

– Un concurs  cu 5 probe va fi organizate pentru gospodari: căratul balotului de paie, spartul bușteanului, transferul vinului din butoaie in ulcioare (cu tâlv), căratul printre obstacole a cobiliței cu două vedre de apă, montatul cazanului de țuică ( cu demonstratie ca e funcțional).

– Si gospodinele vor avea cooncurs cu 5 probe, care va cuprinde: curățarat viteză boabe de porumb, curățat viteză 1 kg de ceapă, purtarea pe cap a baniței ( pe o distanță de 10 metri), probe viteză ( cele mai multe sarmale împăturite in 3 minute, cele mai rapide si mai corecte târguieli pentru rețete de zacuscă).

De la ora 16:00 va avea loc Parada Toamnei, in care vor defila un car alegoric ce prezintă bogatiile toamnei, pe care vor trona un rege si o regina in costume populare, insotiti de fanfara, taraf de lautari, personaje costumate in haine de altadată, o ceată de panduri, o trasurp si altele elemente de paradă. De la ora 17:00 va avea loc un spectacol de muzica populara, sustinut de către Doina Gorjului.

Duminică. 19 octombrie 2014, va fi pregatitia cea mai mare oală cu sarmale, intre orele 9:00 si 12:00, ce se incearca a fi un record national. Va urma apoi „Hora satului”, de la ora 17:00, tot în Piaţa Prefecturii.

Se asteapta o participare de peste 10.000 de pesoane, in cele trei zile ale Festivalului Toamnei de la Targu-Jiu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.