Gorjul, important exportator de semințe de dovleac

Stiați că Gorjul este in acest moment unul dintre cei mai mari exportatori de semințe de dovleac, dintre județele țării ?

Peste 200 de tone de semințe de dovleac au fost exportate in Serbia din județul nostru, in anul 2013, de către un furnizor din Motru, care mai exporta si ciuperci congelate si afine, ce le colectează prin diverse puncte din județ.

Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de fitonutrienti: magneziu, mangan, fier, cupru, triptofan, zinc, fosfor si multe altele care aduc o multime de plusuri sanatatii.

seminte-dovleac gorj avantaje

Triptofanul continut in acestea se transforma in organism in niacina si serotonina, hormoni care declanseaza strarea de bine si inlatura depresia.

Semintele de dovleac mai contin si glutamat, care ajuta la producerea unei substante neurochimice care reduce stresul si anxietatea, generand totodata gustul dovleacului.

Zincul din aceste seminte întareste sistemul imunitar si ajuta la combaterea osteoporozei.

Semintele de dovleac au fitosterolii, care reduc colesterolul rau (LDL) si il cresc pe cel bun (HDL). De asemenea, fitosterolii au fost corelati in studii cu prevenirea diverselor forme de cancer, in special cancerul de san si cancerul de prostata. Totodata, specialistii spun ca substantele continute de semintele de dovleac ajuta barbatii care sufera de hiperplazia benigna de prostata.

Semintele de dovleac contin o gama variata de antioxidanti: vitamina E, magneziu, zinc, precum si antioxidanti fenolici.

Semintele de dovleac au un puternic efect antimicrobian, antiviral si antifungic. De asemenea, semintele de dovleac ajuta la inlaturarea parazitilor interni, precum si la prevenirea aparitiei lor.

Mai multe studii au aratat ca extractul din seminte de dovleac ajuta la reglarea glicemiei si protejeaza rinichii in cazul persoanelor care sufera de diabet.

Pe langa antioxidanti si fitonutrienti, semintele de dovleac sunt si o sursa importanta de proteine. Aproximativ 30 g de seminte de dovleac contin aproximativ 10 g de proteine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.