Impozite locale mărite cu peste 20% ?

Guvernul a permis primăriilor să mărească impozitele pentru persoane fizice cu peste 20%. Taxele au mai fost mărite cu 16 % la inceputul anului.

In situatia noastră locală, mai ales că somajul real este unul foarte mare, iar un loc de muncă are deseori doar unul dintre membri familiei ( există probabil foarte multe familii în care nimeni nu este angajat ), măsura va duce cu siguranta la un blocaj tocmai pentru administratia locală.

Inainte, oamenii nevoiasi mai mergeau zilieri la muncă, de cateva ori pe lună, și reuseau să mai plătească și din impozite.

Când au fost majorate impozitele, multi nu le-au mai plătit. Pentru ca nu mai au cu ce. Probabil le mai trebuia bani sa mai pună si ceva pe masă copiilor.

In aceste conditii, autoritatile locale estimează că nu vor fi recuperate aproape jumatate din impozite de la populatia împovarată de dări, iar administratia va intra în noul an cu 3 miliarde lei noi datorie.

Mă intreb, nu ar fi uman, normal si logic ca locuitorii sa nu plăteasca impozite daca nu au venituri ? Acum legea permite scutirea de impozite locale pentru:

1. Cei care construiesc:

a) cladirea este o locuinta noua realizata în conditiile Legii locuintei nr. 114/1996;
b) cladirea este realizata pe baza de credite, în conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea constructiei de locuinte.

Deci ii protejam pe cei cu bani ? Este o măsura socială „perfectă” in viziunea celor care ne conduc…

2. Peroanele cu handicap grav sau accentuat si  persoanele incadrate in gradul I de invaliditate; Foarte bine, sunt oameni foarte necajiți, dar nu intră in categoria celor cu venituri zero, avand un mic si derizoriu ajutor social.

***

Așadar, nu am gasit în legislatie ca scutiti de impozit local acea categorie de persoane care nu are venituri. Si cred ca sunt si tineri si familii cu copii în această situatie, nu doar bâtrâni.

În lumea civilizată, aceste persoane fără venituri nu doar că nu sunt jupuite de tot ce au, cum se procedează la noi, ci chiar si sunt ajutate din impozitele plătite de cei care au venituri. Nimeni nu pune conditii in Occident, asa cum se procedeza la noi in țară, de genul „Ai masina? Ai o căsuță ? Ai o trotineta? Ai curte ? Vinde-le si abia apoi te scutim de taxe locale. Nu ne pasă ca nu ai venituri. Faci tu rost.” De unde să facă rost, din activitati ilegale ? Sau sa își vândă căsuța ude au un pat hodorogit si grădina unde cultiva si ei o ceapa degerată sau cresc 5 -10 găini ?

Am scris acest articol, fiindca astazi, când am fost la un magazin, un bătrân mi-a cerut 1 leu. Nu stiu cine era, dar i-am dat 10 lei, omul arata foarte ponosit, dar curat. Mi-a spus ca a muncit inainte de 1989 pe unde a apucat, mai mult prin agricultura, apoi dupa Revolutie a lucrat cu ziua. Copii nu mai are, pensie nu are, iar acum nu stie cum sa mai supravietuiască. Finaciar, ca de altceva nu îi mai păsa. L-am intrebat ce isi va cumpara cu banii, cumva o pâine si mâncare? Mi-a multumit cu o lacrimă in coltul ochilor si mi-a spus ca da, îsi cumpără si o pâine, dar îi trebui banii pentru altceva. Are o casă dărăpănată într-un cătun si a plecat pe drum sa ceara bani. Au venit de la Primarie si i-au spus ca nu a platit impozitul de 5 ani si că îi e frică să nu îi  „confiște” căsuța din aceasta cauză. Nu il scuteste nimeni de impozit, că are casă si curte, o vacă si niste gaini. Si un câine. Mi-a spus ca atunci cand mai revine prin zonă mi-aduce niste sticle de lapte. Nu vrea bani de milă. Tulburător.

Poor Man

Oare chiar nu exista scutiri de la plata impozitelor locale pentru acesti oameni fătă venituri, dar cu proprietăti? Daca dvs. cunoasteti legislativ o astfel de posbilitate, ar fi interesant sa o scrieti la comentarii.


4 comentarii pentru articolul “Impozite locale mărite cu peste 20% ?

 1. După ce săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern a fost luată în discuţie varianta conform căreia impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, majoritatea primarilor din judeţul Gorj nu iau în calcul creşterea taxelor şi impozitelor locale. Este şi cazul primarului Municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru. „Eu, unul, personal, şi în calitatea de primar al Municipiului Târgu-Jiu, nu sunt de acord să mărim taxele. Eu încerc să le îngheţăm la nivelul anului 2013, dar să vedem ce mai apare pentru că aşa am făcut şi anul trecut şi m-am trezit pe parcurs că trebuie să modificăm”, a declarat primarul Munciipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

  La Bîlteni, Motru şi Rovinari, taxele şi impozitele rămân aceleaşi

 2. Lucrurile revin la făgasul normal :

  În vederea depăşirii de către contribuabili a dificultăţilor generate de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti, precum şi în scopul prevenirii acumulării de noi datorii, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 29.

  Pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, înlesniri sub forma eşalonării la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani.
  Potrivit şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, Marin Ciumag, din cauza volumului arieratelor care a crescut semnificativ în această perioadă, dar şi din cauza dificultăţilor cu care s-au confruntat contribuabilii, în scopul asigurării unei mai bune încasări de către stat a arieratelor fiscale, aceştia pot beneficia de eşalonarea la plată. Ordonanţa 29 vine în sprijinul contribuabililor aflaţi în dificultate financiară printr-o serie de facilităţi. Prima facilitate se referă la faptul că pentru obligaţiile fiscale eşalonate la plată de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice, nu este necesară constituirea de garanţii. A doua facilitate, foarte importantă, se referă la faptul că pentru sumele care fac obiectul eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale, nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită (nu se mai înfiinţează popriri pe conturile bancare, popriri pe venituri şi nu se mai aplică sechestre pe bunurile mobile şi imobile din patrimoniul lor) de la data comunicării deciziei de eşalonare la plată.
  Cea de-a treia facilitate se referă la faptul că pe perioada eşalonării la plată, penalităţile de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale eşalonate, se amână la plată prin decizie care se comunică contribuabilului odată cu decizia de eşalonare la plată.
  În situaţia în care eşalonarea la plată se finalizează, penalităţile de întârziere amânate la plată se anulează prin decizie care se comunică contribuabilului odată cu decizia de finalizare a eşalonării la plată. În concluzie, contribuabilul nu va mai avea de plată aceste penalităţi de întârziere, spune Gorjeanul.

 3. Exista deja scutire de impozit pentru persoanele care au venit sub 100 lei lunar pe membru de familie, dar probabil acel batran nu se incadreaza. De asemenea, exista reducere de 50% la impozit pentru familiile care au venit sub 500 RON pe membru de familie si aici s-ar incadra. Insa trebuie facute dosare si ancheta sociala si e posibil ca observând că are animale, sa nu îi accepte. Aceste scutiri nu prea sunt facute pubice, din motive lense de inteles, de aceea am decis sa le precizez eu.

 4. Au spus la Radio Omega ca impozitele rămân neschimbate pentru 2014 la Târgu Jiu. La fel şi scutirile fiscale pentru anumite categorii sociale.

  Taxele şi impozitele nu vor fi majorate sau indexate pentru târgujieni în 2014. Maria Budulan, şefa Direcţiei de Taxe şi Impozite Târgu Jiu, a anunţat că obligaţiile fiscale către autoritatea locală vor rămâne aceleaşi şi pentru contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice. Maria Budulan mai anunţă că şi bonificaţiile şi reducerile de taxe şi impozite vor rămâne neschimbate în 2014 pentru anumite categorii de cetăţeni. Scutirile acestora se ridică la aproximativ 5 milioane de lei noi pe an.

  Reprezentantul Direcţiei de Taxe şi Impozite, Maria Budulan, precizează că la sfârşitul anului primăria Târgu Jiu va reuşi să colecteze obligaţiile fiscale în proporţie de 90%. O creştere a încasărilor s-a înregistrat la persoanele fizice faţă de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.