La mulți ani gorjenilor, de Revelionul 2015 !

Căsătorii la Poarta Sărutului

De Revelionul 2015, la Poarta Sarutului se vor oficia 18 casatorii. Taxa platita a fost de 400 lei pentru fiecare cuplu, acestia primind si o sampanie si un tort. Perechile sunt din Gorj, Brasov, Lugoj, Timisoara, Drobeta Turnu-Severin, Valcea si Craiova. De anul 2002, de cand exista aceasta traditie in Targu-Jiu, peste 200 de cupluri si-au unit destinele in noaptea dintre ani, in fata operelor lui Cosntantin Brancusi din Parcul Central al orasului.

Cumpărături

Cei care inca mai fac pe ultima suta de metri cumparaturile pentru masa de Revelion au parte de o mica aventura, din cauza traficului aglomerat din oras. Insa supermarkeeturile si unele magazine vor ramane deschise pana la ora 18:00 a serii de Ajun. Aglomeratie a fost si in cofetariile din oras, in care au fost vandute sute de torturi, in special cu frișcă, dar si diverse sortimente de prajituri.

revelion 2015 targu jiu gorj

 

Superstiții

Pestele a fost unul dintre alimentele preferate de multi gorjeni, consumul acestuia fiind determinat uneori de superstitia ca ar aduce noroc in anul viitor si ar ajuta pe cel care respecta superstia sa fie mai vioi si să se descurce ca peștele in apă. Din dorinta oamenilor de a le fi mai bine in anul viitor au aparut si diverse alte superstii, cum ar fi sa porti un element vestimentar roșu ( pentru a te feri de farmence si a avea noroc in dragoste ), sa faci zgomot la trecerea dintre ani, pentru a indeparta spiritele rele ( probabil de aici si obiceiul utilizarii petardelor si a artificilor ). Fetele isi pun busuioc sub pernă, pentru a-și visa viitorul soț. Alte superstiitii spun ca de Anul Nou trebuie sa porti o haina nouă, iar la miezul noptii trebuie deschisă ușa pentru a ieși anul vechi si pentru a intra Anul Nou. De asemenea, in orice casă nu trebuie sa lipsească vâscul, superstitia spunand că aduce noroc casei o astfel de crenguță, iar sărutul perechilor sub vâsc va aduce mai multa dragoste anul urmator. Nu trebuie aruncat nimic in prima zi din an, nici macar gunoiul, nu trebuie sa mături, să speli ( cam neigienice aceste superstitii 🙂 ). De asemenea, unele supersitii spun ca nu trebuie sa te găseasca Anul Nou cu datorii ( ci cu bani in buzunar ) si ca nu trebuie consumata carne de pui la masa de Revelion, fiindca ar aduce ghinion in afaceri și bani, care s-ar imprastia asa cum gaina aruncă pamantul cand il scormoneste. O alta superstitie spune sa nu dormi prea mult in prima zi din noul an, fiindca vei dormi tot anul. Multi cred ca tot ce faci in prima zi din an vei face tot anul urmator, deci ca nu trebuie sa te certi, nici sa platesti bani ( nici sa imprumuti, nici sa cumperi ceva). Supestitiile la trecerea dintre ani sunt insa mai multe, le-am enumerat doar pe cele despre care am auzit in Gorj.

Program de lucru

Magazinele, bancile si unele baruri vor fi inchise pe 1 ianuarie 2014, insa mai multe cluburi si locuri de distractii vor fi deschise in noaptea de Revelion. Multi gorjeni au ales sa isi petreaca Revelionul in restaurante, platind pentru acces sume între 150 de lei si 300 de lei. Diverse restaurante vor oferi, pe lângă focuri de artificii private, si un program live cu diversi interpereti. Functionarii publici si angajatii bancari nu lucreaza pana pe 4 ianuarie 2015 inclusiv. Marile magazine vor reveni insa la programul normal incepand cu 2 ianuarie 2015. Farmaciile vor fi deschise in ultima zi din an, dar cu program redus, dar pe 1 ianuarie majoritatea vor fi inchise ( programul de lucru este deja afisat pe usa de intrare in farmacii, inclusiv orele de garda). Farmacia de serviciu din noapte de Revelion va fi cea de pe strada Unirii, iar pe 1 ianuarie 2015, tot pe Strada Unirii, peste drum de Colegiul Tudor Vladimirescu.

Transportul in comun

Pe 31 decembrie 2014 și 1 ianuarie 2014, Transloc va avea program redus in Târgu Jiu, circuland in ultima zi din an după programul de duminică ( de la orele 22.00 cursele vor fi suspendate), iar pe 1 ianuarie mijloacele de transport în comun vor circula pe ruta 9 Mai – Artego, la un interval de 24 de minute, iar pe traseul 9 Mai – Drăgoieni, în intervalul orar 07.00 – 13.00, din oră în oră. În zilele de 1 și 2 ianuarie 2015, troleibuzele şi autobuzele pe traseele 9 Mai – Ursaţi, 9 Mai – Iezureni, 9 Mai – Bârseşti şi Romaneşti – Preajba vor fi suspendate.

Focuri de artificii

Focul de artificii va fi organizat si de acest Revelion, la miezul noptii, in Piata Prefecturii din Targu-Jiu. Fiindca se anunta ger naprasnic, autoritatile au amenajat cateva mese pentru servirea de ceai fierbinte. Un foc de artificii va fi organizat si in Rovinari, pe Bulevardul Minerilor, dar si in alte orase din judet ( in general focuri de artificii private ). Unii reprezentanti ai autoritatilor locale vor fi prezenti printre miile de persoane ce vor participa la aceste focuri de artificii. Diverse comune din judet vor organiza cu satenii petrecerea in noaptea dintre ani, cu bauturi calde, berbecuț la protap sau hore in mijlocul satului. De exemplu, la Roșia de Amaradia, terenul de sport va deveni scenă pentru sătenii care vor participa la petrecerea organizată de primar, impreuna cu acesta si o formatie de muzica populara, la mijlocul noptii cu toții bucurându-se de un foc de artificii.

Revelion pe pârtiile de la Rânca și Lelești

Mii de gorjeni, dar si turisti din intreaga țară au decis sa isi petreacă Revelionul la Rânca, hotelurile si cabanele fiind deja rezervate în totalitate, multedintre aceste locații oferind si masa festiva cu meniu traditional. Un numar de 6 pârtii îi asteptă pe iubitorii sporturilor de iarnă. Stratul de zapada pe pârtii are 40 cm. Salvamont Gorj a pregatit echipe suficiente pentru a asigura eficient eventualele interventii. Cei care nu ajung la Rânca pot să schieze pe o mică pârtie special amenajată din comuna Leleşti, ce va fi iluminată şi pe timpul nopţii. Partia este amenajata de catre autorităţile locale, pe un deal, fiind deja pusă în funcţiune. Să sperăm că nu se va topi zăpada âana in noaptea de Revelion. Cei prezenţi pe pârtie din Lelești vor primi bauturi calde.

Ger năprasnic

Meteorlogii anunta cel mai geros Revelion din ultima jumatate de secol, in judetul nostru fiind prognozate temperaturi chiar de minus 20 de grade in unele zone din judet, din cauza unei mase de aer polar ce traversează Europa de Est. Gerul va persista cateva zile. In noaptea de Revelion, la Targu- Jiu vor fi minus 12-14 grade Celsius, percepute ca minus 14-16 grade. Ieri dimineata s-a inregistrat cea mai scăzută temperatură din județul Gorj, în localitatea Apa Neagră, respectiv minus 25 de grade Celsius. Asadar, e bine sa ne imbracam gros cand mergem sa vedem artificiile si recomandabil sa nu consumam alcool cand suntem in spatiu liber. Frigul scade imunitatea, de aceea celor care vor astepta mult timp in frigul de afară li se recomanda sa își protejeze picioarele, mâinile și capul cu imbracaminte din fire de bumbac, îmbrăcămintea nu trebuie să fie cambrată și nici să cântărească prea mult. Se recomandă mai multe straturi de haine, preferabil tot din bumbac. Fructele si legumele ajuta la la protejarea organismului in timpul gerului, la fel ca si ceaiul cald.

Acestea fiind spuse, nu rămâne decat sa vă urăm un Revelion ca-n povești, petrecere frumoasă, sănătate, un An Nou prosper si fericit si traditionalul La Multi Ani !


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.