Mastodonții au trăit în Gorj acum 3 milioane de ani

Un cioban a descoperit vara trecută trei fosile de mastodont, în in zona carierei Peșteana Sud. Fosilele sunt din cavitatea bucală inferioară şi aparțin unui animal din perioada preistorică, de mari dimensiuni, având o vechime datată probabil acum mai mult de 3 milioane de ani.

Mastodonții sunt membri ai genului extinct din Terțiar Mammut din ordinul Proboscidea și formează familia Mammutidae.

mastodont Gorj

Deși mastodonții erau asemănători cu mamuții lânoși, care aparțin familiei Elephantidae, se distingeau clar de aceștia. Mastodonții aveau patru defense îndreptate înainte, iar pe maxilare aveau molari mamelonați.

O echipă de geologi de la Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca a ajuns în Târgu Jiu si studiază oasele mastodontului. Fosilele se află în sediul Muzeului Judeţean din Târgu Jiu. Cum in cariera minieră sunt si alte oase ale animalului preistoric, echipa de geologi împreună cu specialişti din Gorj vor recupera și aceste fragmente.

Animalul descoperit la Peşteana-Jiu ( Bâlteni ) este inrudit oarecum cu celebrul personaj din filmul de animatie Ice Age, acel mamut distractiv, dar totusi un ordin diferit al speciei.

Se pare ca aceste animale au disparut imediat după acea perioadă din zonă, din cauza schimbărilor climatice, conform părerii specialistilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.