Monea Teofil – Pictor, sculptor, iconograf român

Pictor , sculptor , iconograf si român, Monea Teofil a fost incantat inca din copilarie de tainele artei. A studiat la Liceul de Arte Plastice din municipiul Targu-Jiu. Un creion, un penel sau o panza alba, pregatita pentru a astepta mangaierea pensulei, i-au fost intodeauna prieteni de nadejde. Mandria de a se fi nascut in orasul lui Brancusi a fost mereu un imbold in cariera artistului. Mercantilism sau valoare, cert este ca realizarile artistice ale lui Monea Teofil s-au vandut bine in Romania, atat inainte de Revolutia din 1989, cat si dupa schimbarea regimului totalitar. Mii de tablouri au ajuns pe peretii caselor conationalilor, iar alte mii au ajuns dupa 1989 si in galerii din Germania, Austria, fosta Iugoslavie sau Ungaria, unde spre suprinderea artistului, s-au vandut in totalitate in primiii ani de expozitii.

Detalii despre galeria cu vânzare a artistului ( tablouri, picturi, sculpturi în marmură ) găsiţi aici.

Ce ne-a placut in discutia cu acest artist a fost sinceritatea sa. La intrebarea noastra: „Dar care este conditia creatorului de frumos in Romania? Se castiga bani din arta, fiindca marea majoritate a artistilor din Romania spun ca nu?”, artistul ne-a surprins cu sinceritatea sa. „Eu am creat atat de dragul artei, cat si pentru bani. ” Artistul nu se ascunde in spatele falsei modestii, a acelora care blameaza arta pentru bani, dar de fapt ei spera cu disperare ca cineva sa le cumpere un tablou. „A crea si a vinde arta in Romania postdecembrista este mai mult decat dificil”, recunoste insa artistul. „Ca sa creezi ai nevoie de materiale, dar mai ales ai nevoie de un camin si de satisfacerea nevoilor fiziologice. Este in legea firii, este scrisa in orice manual de psihologie acesta ordine a nevoilor. Toate acestea nu se pot realiza din pacate decat cu bani, trocul nu mai functioneaza cu eficienta de mai multe sute de ani. Eu am reusit: am obtinut acesti bani din arta. Inainte de 1989 vindeam panze in ulei, oamenii cautau arta, insa din pacate nici chiar atunci nu se cumparau in general decat asa-zisele tablouri de decor (peisaje, natura moarta, flori ), adevarata arta fiind marginalizata si obligand pictorul, sculptorul sau iconograful sa creeze pentru vanzare ceea ce cerea piata. Un mare om, prieten de arta, imi spunea pe atunci, cu parere de rau, ca taranul roman are pilde sanatoase – Nu e frumos ce imi place mie, ci e frumos ce iti place tie – adica placutul si frumosul sunt mereu lovite de sabia nemiloasa a relativitatii subiectivismului”.

Monea Teofil

Apoi pictura in ulei a cunoscut o decadere pe plan national la capitolul comercial, iar artistul s-a indreptat mai mult spre iconografie, icoane ortodoxe si catolice pictate cu tehnici speciale pe lemn, panza sau sticla, care in mare parte au fost donate diverselor institutii de cult. „Romanii sunt un popor de oameni religiosi, dar nu credinciosi”, a concluzionat intr-o nota „optimista” artistul. „Vor sa aiba o icoana in casa pentru ai apara de greutati in viata, dar atat, in rest faptele lor contrazic de obicei credinta pe care oamenii o afiseaza in fata unei icoane sau in biserica.” A donat icoane diverselor institutii religioase si biserici, sau le-a vandut la preturi modice, atat cat au valorat materialele incluse in realizarea lor.

Dar adevaratul succes al artistului a aparut odata cu axarea acestuia spre scultptura in marmura. Zeci de opere au fost donate sau vandute unor diverse institutii (muzee, ambasade) sau colectionari particulari, in special din strainatate. Dalta sculptorului Monea Teofil a slefuit in piatra alba simbolistica sculpturala a viziunii sale artistice. Fiinte parca din alte universuri, ganduri materializate in marmura, roca atat de dura si totusi atat de sensibila, s-au nascut din impactul materiei brute cu forta creatoare a omului-artist. Rafinata prin atatia ani de pictura, mana sensibila si forta bratului au zamislit sculpturi care au surprins privitori din toate clasele sociale: de oameni simpli la carturari, de la politicieni renumiti la presedinti de state.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.