„Muza adormită” de Brâncuși, vândută cu peste 9 milioane dolari

Lucrărea „Muza adormită”, realizata de sculptorul Constantin Brâncuşi, a fost vandută cu 9,125 milioane dolari, ieri seară la New York. Lucrarea va rămane in continaure într-o colecţie privată americană, anunță Mediafax.

„Lucrările lui Brâncuşi sunt foarte rare, e greu să le întâlneşti la licitaţii sau pe piaţa de artă şi suntem mândri că am reuşit să includem o asemenea operă în vânzarea din această seară”, a declarat cel care a organizat licitatia.

muza adormita brancusi

Ofertele pentru lucrare au inceput de la 6 milioane dolari, ridicandu-se in final 9,125 milioane dolari, inclusiv comisionul casei de licitaţii. Lucrarea a fost cumparata de proprietara unei firme de consultanţă în domeniul artei private, Kim Heirston, care a spus: „Pentru mine, sculptura începe şi se termină cu Brâncuşi… Sunt absolut emoţionată că mi s-­a oferit oportunitatea să licitez pentru o asemenea lucrare deosebită, care a fost expusă pentru prima dată la Armory Show în 1913”. Ea a adăugat că lucrarea este pentru un client important al său. „Îmi doresc tare mult să vizitez România şi bineînţeles să văd Coloana Infinitului, poate chiar în vara aceasta”, a mai spus Kim Heirston.

Denumită generic „La Muse endormie I”, lucrarea modelată în lut, înfăţişând un cap de femeie cu ochii închişi, aşezat pe partea dreaptă, a fost concepută de artistul român în primii ani ai perioadei sale de artist independent la Paris, având-o ca model pe baroneasa Renée­ Irana Frachon.

„La Muse endormie I” a fost una dintre cele cinci lucrări selectate şi aduse la New York de organizatorii Armory Show în 1913.

După expoziţie a fost achiziţionată de Mary Harriman Rumsey, care avea sa devină un client fidel şi sponsor al artistului român de­-a lungul anilor.

Lucrarea este considerată importantă pentru evoluţia lui Brâncuşi, prin forma ovoidă şi trăsăturile stilizate care devin evidente pentru prima dată şi care vor marca viitoarele sale opere.

Însuşi Brâncuşi a apreciat importanţa lucrării, sugerând în 1933 că ar trebui să intre în colecţia unui muzeu.

În anii care au urmat expunerii lucrării sale peste ocean, Brâncuşi a mai realizat câteva versiuni ale „Muzei adormite”, două în lut, cinci în bronz şi una în alabastru.

Însă capul de lut prezentat la Armory Show a continuat să rămână în proprietate privată americană, fiind revândut în mai multe ocazii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.