Noua centură a municipiului Târgu-Jiu

Despre proiect

Un proiect mult discutat si asteptat de targujieni si de localitatile invecinate este centura ocolitoare a municipiul Târgu-Jiu, care va fluidiza traficul greu din oraş.

Vor fi construiți peste 20 km de șosea, pe o perioadă de 2-4 ani.

Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia:

– varianta Est ( cei mai multi kilometri de centura ) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN66), Râmnicu Vâlcea (DN67) şi Petroşani (DN 66) si are o lungime de 14,9 km.
– varianta Vest asigura legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN66), Drobeta Turnu Severin (DN67) si Băile Herculane (DN 67D) si are o lungime de 5 km.

În proiect sunt cu­prinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supratera­ne, ce vor trece peste drumul na­ţio­nal 67. Centura va fi construită pe drumul DN66, care traversează Târgu-Jiul de la Sud la Nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN67D, incident în Nord-Vest.

Asadar, mai detaliat cele două subproiecte de deviere a traficului în Târgu-Jiu ar avea urmatorul amplasament:

– desprinderea de sub podul de cale ferată din Romaneşti, trecerea traseului peste râul Amaradia, peste calea ferată, undeva periferic la limită cu strada Mărgăritarului, urmează apoi pe la partea de răsărit, ieşire prin cartierul Primăverii, trecerea peste drumul naţional cu un pasaj suprateran, undeva în zona staţiunii pomicole la intrarea in Drăgoieni, apoi continuarea traseului peste deal, iese undeva în partea de Nord a municipiului, cu pasaje peste calea ferată peste Amaradia şi Drumul Naţional către Petroşani, aşa încât în toată acea zonă să se iasă din Târgu-Jiu la intersecţia cu zona Muşeteşti.

– cealaltă bretea de ocolire a Târgu-Jiului, din acelaşi nod de cale ferată se va desprinde pe partea de apus, va trece peste râul Jiu, peste Şuşiţa, peste DN 67D, va ajunge pe undeva pe tronsonul 2 din fostul traseu de mocăniţă, a spus directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.

Am inceracat sa realizăm si o hartă, cu siguranța nu e exactă nici la modul general, dar este utilă pentru a va face o primă impresie a amplasării noii centuri a municipiului Târgu-Jiu.

Harta Centura Targu Jiu 2013

Posibilă amplasare a celor doua subproiecte ale centurii Târgu-Jiu ( tronsonul de est este mai exact, tronsonul de vest este ambiguu )

Costuri

Se estimează ca realizarea proietului va costa 300 milioane ron  ( peste 66 milioane euro, după unele surse putând să ajungă chiar la peste 85-100 milioane de euro ). Autoritatea contractanta a solicitat o garanţie de participare eliberata in numele ofertantului în cuantum de: 5.500.000 Lei ( peste 1 milion de euro ). Proiectul este prevăzut a fi finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionala şi de la Bugetul de Stat.

Licitația

Premierul României a reusit sa se tină de cuvânt și anunțul de participare la licitația organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a fost publicat prima dată pe 17 noiembrie 2012 pe SEAP.

Totusi, au aparut contestatii, valoarea financiară a lucrărilor fiind una foarte mare și interesul bineînțeles pe măsură.

„Ar fi trebuit să aflăm câştigătorul pe 7 ianuarie, s-a amânat pe 21, apoi pe 24 şi din nou pe 31 ianuarie. Apar tot felul de contestaţii. Sper să nu mai apară şi după deschiderea plicurilor şi desemnarea câştigătorului”, a spus Primarul Municipiului Târgu-Jiu.

Scop

Noua centură va fluidiza traficul greu din oraş.

Şoferii vor tranzita municipiul Târgu Jiu mult mai uşor.

Bineinteles, se vor crea multe locuri noi de muncă cu ocazia acestor lucrări la centura orașului Târgu-Jiu.


24 comentarii pentru articolul “Noua centură a municipiului Târgu-Jiu

 1. Pai tu iti inchipui ca este o pista de curse centura? Daca tu crezi asta, sper sa fi cat mai dezamagit. Esti de acela care face liniuțe si raliuri, un pericol public pentru sine si societate? Centura va decongestiona traficul in anumite zone din oraș.

 2. Casa de avocatură BOŞTINĂ & ASOCIAŢII a asistat compania italiană COLLINI LAVORI Sp.A. în demersurile juridice de anulare a unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Astfel, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, a decis la termenul din data de 31 octombrie 2013 să menţină rezultatul procedurii de atribuire a contractului nr. 18A/1026/16.07.2013 si actele subsecvente prin care Collini Lavori fusese declarată câştigătoare a licitaţiei privind construcţia centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu. Decizia este definitivă.

  „E un succes al întregii echipe de avocaţi care a lucrat la acest dosar şi suntem mulţumiţi că la aproape 10 luni de la câştigarea licitaţiei, clientul nostru poate, în fine, să semneze contractul de atribuire şi să demareze lucrările” spune avocat partener Emilia Toader, cea care a coordonat echipa de avocaţi.

  Boştină şi Asociaţii a asigurat asistenţă şi reprezentare juridică societăţii COLLINI LAVORI în cadrul plângerii formulată împotriva Deciziei nr. 3255/C1/3178/3184/11.09.2013 a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care fuseseră admise contestaţiile formulate de COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA SA şi de SC SECOL SOECIETA EDILE CONSTRUZIONI E LAVORI SpA împotriva rezultatului procedurii de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului de lucrări „Construcţia variantei de ocolire Târgu-Jiu”, organizată de CNADNR, în cadrul căreia oferta COLLINI LAVORI fusese declarată câştigătoare.

 3. Pingback: Varianta de ocolire a municipiului Targu Jiu, construita de o firma italiana pentru 35 de milioane de euro - Gogoloi

 4. Construirea marii centuri a Târgu Jiului a fost amânată din cauza exproprierilor.
  Începerea lucrărilor la centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu a fost amânată. Cauza o reprezintă procesul lent de expropriere a cetăţenilor care deţin teren pe locul pe unde va trece drumul. Viceprimarul Târgu Jiului, Aurel Popescu, a precizat că firma constructoare a stabilit negociatorii, dar exproprierilor vor dura ceva mai mult pentru că va fi nevoie chiar de demolarea unor case.
  Firma italiană Collini Lavori a câştigat licitaţia privind construirea centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu. Valoarea investiţiei a fost estimată la 100 milioane de euro pentru 20 de kilometri şi este vorba despre noua centură promisă acum un an şi ceva de premierul Victor Ponta.

 5. sa vedem cat se gandesc sa plateasca pe metrul patrat,daca isi bat joc nu ii lasam,si asa nu ne trebuie centura asta sa ne strice casele

 6. Firma care face exproprierile se numeste Consitrans SRL, este publica informatia. Sunt curios cati bani ofera pe metrul patrat. Cred ca undeva de la 2 pana la maxim 6 euro.

  • Au oferit 1 leu pe metrul patrat, in conditiile in care multa lume are case, culturi de grau, chiar si o firma de mobila. La numai 40 de m, se afla islazul detinut de primarie, dar de ce sa se atinga de el…

 7. Societatea Consitrans SRL a câştigat, la 26 septembrie, contractul pentru supervizarea construcţiei centurii de Est, contra sumei de 2,1 milioane de lei, conform Scandal de Gorj.ro.

  De exproprieri se va ocupa Blom Romania SRL: „În urmă cu trei săptămâni, pe 21 februarie, CNADNR a atribuit şi contractul de „prestări servicii pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare executării lucrării de utilitate publică Variantă ocolire Tg-Jiu”. Firma care va negocia şi se va ocupa de exproprieri de la Tg-Jiu până la Sadu, pentru suma de 609.706 lei, va fi SC Blom Romania SRL.
  Societatea Blom România SA s-a numit, până în 2009, Blominfo-Geonet,având ca acţionar unic firma daneză Blominfo A/S, cu sediul în Copengaha.
  Firma are la dispoziţie maxim un an de zile pentru a definitiva transferurile sau exproprierile necesare pentru construirea centurii de Est.”

 8. 6 euro maxim ? … cred ca glumesti … cu 6 euro s-a vandut pamantul acum 7 – 8 ani … sa fim seriosi … cei care au casa acolo nu vor ceda asa usor … eu unul nu as da toata munca mea pe un pret de nimic … sa fim seriosi … nu am nimic impotriva proiectului … se spala banii … nu asa dragilor parlamentari ? … dar sa nu isi bata joc de oamenii care au proprietati acolo …

  • da domnule,ne face pe fata,se stie care sunt interesele,sunt bani europeni pe care trebuie sa ii fure,oamenii sunt hotarati sa nu ii lase sa-si bata joc de munca lor de o viata!Cei de la registrul agricol au amanat eliberarea multor titluri pana acum ca sa nu despagubeasca oamenii?

 9. sunt banuieli ca vor sa ia 44 de metri!!! ca sa le ramana sa construiasca apoi pe langa centura benzinarii,spalatorii sau alte alea,daca ar avea 8 benzi ar abea 24 metri plus rigolele,va avra probabil cel mult patru benzi!De ce nu se face pe traseul deja expropriat al mocanitei?

 10. Comentariul dvs. a fost editat parțial, ștergându-se injuriile și elementele politice. Nu dorim aici astfel de comentarii. Dorim sa fim o altfel de comunitate și să avem o altfel de mentalitate. Citiți la baza site-ului regulamentul privind postarea de comentarii.

 11. Corect, admin, o atitudine sanatoasa si care imi place. Sa revenim la subiect: Dreptul de proprietate e sfânt si garantat de constitutie. Orice lege de expropriere fortata este una profund anti-democratică. In niciun stat civilizat din lume nu se face expropriere fara acordul voluntar al proprietarului. Daca proprietarul doreste 1 milion de euro pe 100 metri patrati, îi plătesti sau il lasi in pace. Restul e cancan si interesul mafiotilor, ascunse sub masca pseudo-democratiei si a interesului public.

 12. Nu stiu cum e in SUA, dar este permisa exproprierea si in alte state civilizate ( de exemplu in Canada ), dar cu niste conditii in care oricare cetatean ar fi doritor sa fie expropriat: pe langa faptul ca se plateste valoarea reala de piata ( stabilita de experti autonomi, dar mai mare decat cel mai scump pret care s-a platit in acea zona pentru o proprietate, coroborat si cu marimea proprietatii expropiate ) si anticipata a proprietatii expropriate, expropiatul primeste si despagubiri morale, de stres si de mutare, plus pierderile economice pe care proprietarul le are daca avea in acea locatie o afacere. Toate acestea dubleaza suma pe care ar primi-o in mod normal daca ar scoate proprietatea la vanzare, fapt confirmat si de un amic din Canada, care a mi-a trimis legislatia de la ei. A primit de 2,5 ori valoarea de piata a proprietatii, la prima strigare. Chiar a acceptat din prima, desi avocatul său l-a sfatuit sa conteste suma si sa primeasa alta mult mai mare, cu mari sanse de reusita. Dar ar fi insemnat procese in instanta si pierdere de timp. Insa daca primeste de peste doua ori suma reala, nu cred ca e cineva care sa refuze. La noi insa nu primesti nici 10% din suma reala, asta e problema.

  Va citez, pentru cine stie engleza, cateva prevediri legale in acest sens:

  „(1) The court must award as compensation to an owner the market value of the owner’s estate or interest in the expropriated land plus reasonable damages for disturbance but, if the market value is based on a use of the land other than its use at the date of expropriation, the compensation payable is the greater of

  (a) the market value of the land based on its use at the date of expropriation plus reasonable damages under section 34, and

  (b) the market value of the land based on its highest and best use at the date of expropriation.

  (2) If not included in the market value of land determined in accordance with section 32, the following must be added to that market value:

  (a) the value of a special economic advantage to the owner arising out of his or her occupation or use of the land;

  (b) the value of improvements made by an owner occupying a residence located on the land.

  (3) If there is more than one separate interest in the land expropriated, the value of each interest must, if practical, be established separately.

  Disturbance damages generally
  34 (1) An owner whose land is expropriated is entitled to disturbance damages consisting of the following:

  (a) reasonable costs, expenses and financial losses that are directly attributable to the disturbance caused to the owner by the expropriation;

  (b) reasonable costs of relocating on other land, including reasonable moving, legal and survey costs that are necessarily incurred in acquiring a similar interest or estate in the other land.

  (2) If a cost, expense or loss is claimed as a disturbance damage and that cost, expense or loss has not yet been incurred, either the claimant or the expropriating authority may, with the consent of the court, elect to have the cost, expense or loss determined at the time, not more than 6 months after the date of expropriation, that the cost, expense or loss is incurred.

  (3) If an owner whose land is expropriated carried on a business on that land at the date of expropriation and, after the date of expropriation, relocates the business to and operates it from other land, reasonable business losses directly attributable to the expropriation must not, unless that person and the expropriating authority otherwise agree, be determined until the earlier of

  (a) 6 months after the owner has operated the business from the other land, and

  (b) one year after the date of the expropriation.

 13. Foarte interesant si documentat exemplul tau, Alex, referitor la Canada. In SUA nu se face expropiere forțată. A fost acum 2 ani un caz cand Primaria din New York a oferit 3,5 milioane de dolari pe 850 metri patrati la doi batranei si respectivul cuplu a fost atat de incapatanat ca nu a acceptat. Pur si simplu nu doreau nicio suma, nu vroiau sa vândă. Au fost dati in judecata, motivandu-se interesul public, iar instanta a respins actiunea. Podul a fost deviat pe langa casa lor, deci a fost modificat proiectul. Nimeni nu i-a obligat sa plece de acolo, desi primisera o suma de 5 ori fata de cea reala.

  Oricum, nici eu nu as refuza sa imi plateasca in astfel de conditii, cum se face intr-un stat civilizat precum Canada. Numai ca in Romania se plateste exact cum spui, mult mai putin decat valoarea reala. 5-7 euro pe metru patrat nu ma intereseaza. Adica pe un metru de pamant imi ofera un kilogram de salam ? :)))))

 14. exact asta se intampla acum,sunt oameni pt care tihna lor e mai importanta decat orice suma,lucrurile si plantele lor au valoare sentimentala,au pus suflet cand le-au creat asa ca e greu de estimat valoarea…

 15. tot se bate moneda pe interes public,nu vad ce interes public in conditiile in care Balsul si Filiasiul nu au centura deloc !Sa se faca acolo centuri,noi de bine de rau cam avem…

 16. Ca sa intelegeti mai bine:firma Blom din Targoviste,care se ocupa de expropieri este condusa,din spate,de catre un deputat PSD, pe nume Ionut Savoiu,si ,in timpul liber acesta se ocupa cu afaceri imobiliare:cumpara ieftin si vinde scump! Asa ca, mare atentie domnilor proprietari! Nu va vindeti pe nimic munca dvs!

 17. Au facut plati dupa ureche.Pentru acelasi tip de teren unii primesc 24ron mp. iar altii 1.19 ron mp ,ambele terenuri intravilane.

 18. Oltean;
  stie cineva sa imi spuna; care este distanta legala de la un stalp de sustinere a ocolitoarei trecand peste: calea ferata si soseaua existenta, fata de casele din imediata vecinatate.
  Daca doresc sa vand o casa la sub 50 m distanta, ma intreb; am vreo sansa sa mi-o cumpere cineva?
  Nu, binenteles, dar ii pasa cuiva despre disconfortul pe care il creaza locatarilor din vecinatatea acestor ocolitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.