Șacali în Gorj

O prezență tot mai mare a șacalilor in judetul Gorj a fost semnalată recent si prin atacul acestora asupra două stâne din Bengești-Ciocadia, după ce fuseseră remarcati si in alte zone din județul Gorj, mai ales in păduri. Cei mai multi au fost văzuți in zona Târgu Cărbunești.

Șacalii pot produce daune, atacând animalele din gospodarii. Chiar dacă vânătorii au aprobare să reducă numărul acestora, au fost greu de reperat, doar 20 de exemplare intrând în ținta vânătorilor. Sacalii au învățat să se ferească, merg numai prin locuri ascunse și atacă animalele doar atunci când nu se simt în pericol.

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. Este originar din nordul Africii, în sudul Asiei și în sudul Europei.

sacal romania

Este intermediar între lup și vulpe, având forma generală asemănătoare cu a vulpii, dar blana cu aceeași structură cu a lupului, fiind numit de aceea și „lup auriu”. Este deseori la fel de feroce ca un lup, când își atacă prada.

Lungimea corpului este de 70 cm, fără a socoti coada (20-25 cm) si ajunge până la 50 cm înălțime. Greutatea maximă este între 12-15 kg.

sacal Romania Gorj

Este, ca toate canidele, un animal potențial omnivor, dar care preferă alimentația carnivoră. Se hrănește cu insecte, păsări, șoareci și alte rozătoare, dar și cu porumb, struguri etc. De asemenea este și necrofag. Activitatea sa este preponderent nocturnă, de obicei preferand să viziteze curțile oamenilor, înfruptându-se chiar şi din legume.

Împerecherea se face, ca și la celelalte canide, în februarie-martie, gestația durând tot 62-63 zile. Cei 4-8 pui sunt lipsiți de vedere 2 săptămâni, iar după trei luni de la fătare sunt înțărcați.

Bârlogul de șacal nu este foarte adânc, dar este așezat de obicei în locuri singuratice, în văgăuni cu mărăcinișuri și alte locuri greu accesibile.

În România, șacalul a fost până acum o apariție destul de rară. A fost semnalat, pe lângă Oltenia, si in Muntenia și Dobrogea. Șacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, iar numărul lor este în creștere în partea de sud-est si sud-vest a țării. Specia de șacal auriu prezentă în Gorj este originară din India și a pătruns prin Iran și Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria și Albania, ajungând apoi în România.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.