Scoicile vechi de milioane de ani din Valea Ibanului, Scoarța

Departe de litoral, în Scoarță există o rezervație naturală de scoici vechi de milioane de ani, care pot argumenta ipoteza că județul Gorj a fost acum milioane de ani în adâncurile unei mări preistorice ( Marea Sarmatică ) sau a unui acumulări masive de apă dulce sau poate chiar brațe aluvionare.

Scoicile se pot observa cu ușurință, dar sunt foarte fragile si pot fi distruse cu ușurință de turistii care vizitează tot mai des zona. De aceea autoritatile locale incearcă să protejeze rezervația, dar păstrându-i starea cât mai naturală. Depunerea de scoici se întinde pe o suprafață de aproximativ un hectar.

Valea Ibanului Scoarta Gorj scoici

Se presupune că scoicile provin din neozoic si sunt specifice apelor dulci. Scoicile ar fi fost atat de bine pastrate datorita faptului că au fost prinse in pământul argilos sau mâlos. S-a descoperit chiar o fosilă specifică erei Ponţian mediu, de acum 3-4 milioane de ani, dinainte de a apărea omul. Astfel, scoicile pot furniza cercetătorilor indicii importante despre evoluţia Pământului din perioadă în care nu apăruse specia umană.

Dealul scoicilor este denumit “Valea Ibanului” si se află în satul Bobu din comuna Scoarța, în apropierea Drumului Naţional 67 Târgu-Jiu – Motru – Drobeta-Turnu Severin.

Când ajungi la mijlocul unei pante vei vedea un indicator ce te orientează către o cărare, pe care vei merge câteva minute, până când cărarea se termină la un mic deal nisipos.

Valea Ibanului Scoarta Gorj

Un indicator iti va arata din nou că ai ajuns la Valea Ibanului, nume preluat, conform legendei, de la un tătar Ibanus Maryk, care s-ar fi stabilit in zonă acum vreo 800 de ani, urmasii acestuia împreuna cu localnicii fiind strămosii multor familii de locuitori din zonă.

La cativa ani după terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dealul s-ar fi surpat si au fost descoperite scoicile.

Rezervaţia nu este delimitată sau împrejmuită, iar vizitarea este fără taxă.

Scoicile nu pot fi luate acasă de către turisti, fiindcă sunt fragile si se fărămițează aproape imediat. De aceea rezervația nu a reprezentat un mare punct de atractie pentru unii turisti, scoicile neputând fi comercializate.

Rezervația a ajutat însă comuna Scoarța să obțină un punctaj mai bun pentru fondurile europene dedicate proiectelor de infrastructură, de exemplu pentru alimentarea cu apă sau pentru realizarea unui drum.

Din punct de vedere legal, Valea Ibanului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic). Aria protejată Valea Ibanului este situată în partea central-nordică a județului Gorj, în nord-estul satului Bobu, în dreapta drumului județean (DJ665C) ce leagă localitatea Colibași de satul Mogoșani. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și reprezintă un punct fosilifer în panta unui deal (constituit din rocă sedimentară alcătuită în cea mai mare parte din nisipuri marne și argile).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.