Şprot în loc de hamsii, la terase din Târgu-Jiu

Am observat o predilecţie a teraselor si restaurantelor din Târgu-Jiu de a-si servi clienţii cu sprot in loc de hamsii.

Chiar astazi am fost intr-o astfel de terasă, am citit meniul si conform acestuia, am comandat o portie de hamsii. Chiar am intrebat daca sigur se ofera hamsii si nu sprot, peşte care mie personal nu imi place deloc, datorita osaturii mult mai dezvoltate decat la hamsie si gustului diferit.

Bineinteles, dupa ce am platit ( plata a trebuit sa o fac in momentul cand am dat comanda, un alt element care nu mi se pare un semn de ospitalitate ), in cateva minute ( felicitari pentru rapiditate, probabil i-ati  incalzit la microunde ) a venit farfuria cu… sprot. 🙂

Sprot prajit

Sprot prajit – Imaginea este exemplificativă si nu reprezinta produsul comercializat intr-o terasa din Targu-Jiu, pentru a nu fi identificat comerciantul

Nu e singura terasa din Targu-Jiu in care am fost servit cu sprot in loc de hamsii, desi in meniu era specificat hamsii. Cred ca este a treia terasă numai in aceasta vară, plus situatiile pe care le-am intalnit la sarbatorile câmpenesti din Gorj.

E posibil ca adminsitratorii respectivelor localuri sa nu constientizeze diferenta, de aceea vom face cateva precizari, pentru a observa ca denumirea stiitifica a celor doua specii de peşte este diferita.

Hamsia (Engraulis encrasicholus) este un pește marin albăstrui de circa 20 cm lungime (la vârstă adultă), cu o mare valoare comercială, care este prins pentru a fi folosit în alimentația oamenilor.

hamsie

Hamsie (Engraulis encrasicholus)

Șprot (Sprattus sprattus) – Pește mic din fam. clupeizilor (heringi), de 15 cm lungime, de culoare albăstruie-verzuie, unul din peștii cei mai importanți din mările nordice, prezent și în Marea Neagră (Sprattus sprattus); se comercializează de obicei afumat, în conserve, dar în țările occidentale se consumă și peștii proaspeți, întregi, împreună cu heringi mici(numiți „albitură”, engl. whitebait), prăjiți în ulei; din germ. Sprotte.

sprot

Șprot (Sprattus sprattus)

In concluzie, dragi comerciati, oferiti-ne ceea ce comandăm, mai ales ca platim pentru o portie de o sută de grame cat costa un kilogram de hamsii. Si fiindca sprotul vrac e mai ieftin decat hamsiile, va intelegem dorinta de a obtine profit mai bun, dar nu prin mici inselaciuni. Cel mai bine ar fi sa modificati meniurile si specificati corect ceea ce vindeti si ceea ce platim cu  banii nostri: sprot cu mujdei, nu hamsii cu mujdei, cum doriti sa creati impresia.


Un comentariu pentru articolul “Şprot în loc de hamsii, la terase din Târgu-Jiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.