Trecem la ora de vară, pe 29 martie 2015

În ultima sâmbătă din luna martie, România trece la ora de vară, iar ziua de 29 martie va fi cea mai scurtă din anul 2015, după … ceas. Si asta se va intampla din cauză că, după cum cu siguranță stiți, ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal va fi de trei ore.

ora de vara romania 2015 martie data

Bineinteles, toate ceasurile de pe Pământ arată același minut si secundă, însă diferentele orare apar fiindca la fiecare 15 grade longitudine se adaugă o oră in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre Est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1 si a Europei Orientale este ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.

Prima tara care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, urmata de Marea Britanie, Belgia si Danemarca. Conventia actuala a fost aplicata incontinuu in Romania din anul 1979.

Există diverse cercetari care arata ca schimbarea orei afectează ceasul biologic sau crește riscul de unor afectiuni medicale. Cert este ca mai afectati sunt cei care se trezesc de dimineață, să meargă la muncă, fiindca vor avea la dispozitie doar o zi să se adapteze. Si cu siguranță că duminică, oricât de multă ambiție veți avea, veți adormi foarte târziu 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.