Un nou membru al echipei Salvamont Gorj

Un medic din Oradea a donat mai multi cătei din rasa Border Collie diverselor institutii dedicate salvării oamenilor în România, printre care unul si pentru echipa Salvamont Gorj.

Cățelul va fi antrenat la Argeș pentru activitatatea specifică de salvare a persoanelor dispărute, iar apoi își va desăvârși antrenamentul la o şcoală de dresaj.

Border Collie catel gorj

Câinele este urmașul unei perechi special pregătite pentru asfel de căutări ( femela din Oradea, masculul din Paris ). Rasa Border Collie este printre cele mai recunoscute pentru ajutorul in salvarea oamenilor aflați in pericol.

Border Collie gorj

Border Collie este un câine care face parte din grupul câinilor pastorali, care își are origina în zona de frontieră dintre Scoția și Anglia. Câinii din rasa Border Collie sunt considerați a fi foarte inteligenți. Ei mai sunt folosiți pentru păzitul turmelor, deși în prezent mai sunt folosiți pentru alte activități ca salvările turiștilor pierduți în zonele montane, pentru detectarea urmelor după miros, în probe de dresaj sau drept câini de companie. Câinii Border Collie sunt în general rezervați față de persoanele străine, dar sunt foarte atașați de stăpânii lor și de persoanele pe care le cunosc.

Black-and-white Border Collie pup and black Dutch rabbit

Border Collie este un câine bine proporționat, agil și bine echilibrat. Atunci când sunt la lucru, poziția lor caracteristică este culcat, cu ochii la tot ceea ce se petrece în jurul lor. Urechile lor sunt de mărime medie, foarte bine așezate și echilibrate față de corp, purtate fie în poziție dreaptă, fie semi-ridicată. Un Border Collie poate atinge 55 cm și 20 kg, masculii fiind mai înalți și mai puternici decât femelele.

Border Collie salvamontSunt întotdeauna gata de muncă, atenți, alerți. Se vor atașa foarte mult de stăpânul sau familia din care fac parte, dar în relația cu copiii trebuie supravegheați. Asta pentru că, obișnuiți să țină grupate animalele, vor face la fel și cu copiii, trimițându-i la locul lor imediat ce aceștia vor părăsi poziția pe care stau. Sunt total devotați stăpânului și îl vor urma pe acesta oriunde se va duce. Acești câini sunt hotărâți, entuziaști și curajoși. Rămân reticenți față de străini și nu vor accepta prea ușor contactul fizic cu aceștia.

Border Collie este cunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, rezistente și sănătoase rase, chiar și în fața problemelor genetice. Cele genetice care sunt cunoscute, sunt de mică importanță și nu pun probleme mari rasei. Hrănirea adecvată, între 4-8 luni, va duce însă și la reducerea acestora.

Un Border Collie are nevoie de peste două ore de exerciții zilnice. Asta pentru a le ține mușchii bine dezvoltați și mintea mereu ocupată. Ideal este ca acest câine să fie crescut la țară, unde au toată libertatea de care au nevoie. În ceea ce privește dresajul, este greu să găsești o rasă de câine mai receptivă decât un Border Collie. Mintea lor este ca un burete, absorbind imediat tot ce le este predat, iar inteligența lor nu este egalată de aproape nici un câine. Pentru cei care apreciază aceste calități, câinele este un dar. Sunt născuți pentru a avea grijă de turmele de oi, aceasta fiind natura lor, iar dacă nu acesta este scopul de achiziționare al unui pui, atunci va trebui să le fie dat tot timpul ceva de făcut, cu care să fie ocupați.

Si aceasta va fi cu sigurnata activitatea de salvarea pe meleagurile gorjenesti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu NECIVILIZATE, ACUZAȚII, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice, pro sau contra unor POLITICIENI sau PARTIDE POLITICE, XENOFOBE, SPAM, OFFTOPIC, FLAME, ILEGALE, ADULT) vor fi șterse sau vor fi editate. De ce este necesar acest regulament ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere.